вторник, 22 май 2012 г.

Точната обувка за бягане

Best Blogger Tips
Намирането на най-удобните обувки не винаги е лесно. За да сте сигурно че ще се чувствате комфортно е нужно да се убедите дали обувката ви пасва по всички точки на стъпалото. 

1.       ЗАВЪРЗАНИ
Петата ви трябва да пасва плътно, но без чувсто за теснота. Навървете връзките на обувката(без да стягате), трябва да можете да извадите ходилото си. Навървяйте връзките до последната дупка, за да намалите плъзгането на ходилото. Ще съществува свободно движение на петата в обувката, не бива да е некомфортно. Всяко чувство за дискомфорт в магазина ще се усили по време на бягане.
2.       ТРЕТОТО ИЗМЕРЕНИЕ
Горната част на обувката трябва да се чувства плътно и сигурно около ходилото. Когато усещате натиск и стягане, нуждаете се от повече пространство. Ако иначе удобна обувка има "горещи точки" или стягане под връзките, опитайте друг вид завързване на връзките.
3.       ПРОСТРАНСТВО, НО МАЛКО
Трябва да можете да движите ходилото от страна до страна, в предната част на обувката, без да пресичате ръба на стелката. Трябва да имате около 6мм луфт в най-широката част на ходилото спрямо обувката. Ще почувствате основата на малкият пръст „седнала“ на ръба на обувката, ако тя ви е твърде тясна.
4.       СВОБОДНО ПРОСТРАНСТВО
Краката се подуват и удължават по време на бягане, за това бъдете сигурни че има разстояние, колкото дебелината на палеца на ръката, между края на обувката и най-дългият пръст на кракът (който не винаги е палеца).Пръстите на кракът трябва да се движат свободно нагоре и надолу. Свободното място около пръстите предпазва от травмирането им.
5.       ПРОВЕРКА НА СГЪВАНЕТО
Проверете точката на сгъване преди да сложите обувката. Хванете обувката за петата и натиснете върхът на обувката, за да се огъне подметката. Обувката трябва да се огъне на същото място, където се свива вашето ходило. Разликата в точките на сгъване може да предизвика болка в свода на ходилото, докато липсата на такава точка в обувката води до разтежение в ахилеса или прасеца.
6.       СТЪПВАЙТЕ ВЪРХУ НЕГО
Да знаете вашият вид ходило не е достатъчно. Все още се нуждаете от обувки, които съвпадат с контурите на вашият свод. Не можете да придобиете добро усещане само със стоене. Направете няколко активни движения и се убедете че чувствате опората на обувката под сводовете на ходилата ви работи.

ИЗБЯГВАЙТЕ ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ ПРИ КУПУВАНЕ НА ОБУВКИ ЗА БЯГАНЕ

ГРЕШКА №1 Купувате заради външният вид – някои хора са толкова загрижени за модата, а не трябва. Често когато си купувате обувка която изглежда добре, често разбират че тя наранява ходилата им след няколко тренировки. Когато купувате мислете за комфорта, а не за модата.

ГРЕШКА №2 Купуване на обувки които са ви малки – тесните обувки образуват мазоли и черни нокти и т.н. Жените често намират за нужно да си купят спортни обувки с размера на ежедневните обувки, заради психологията около размера на ходилото им. „Свирете на пиано с пръстите на краката си“ – означава да има място около пръстите около 6мм, но не да чувствате плъзгане.

ГРЕШКА №3 Пазаруване в грешно време на денят – много пъти хората си купуват обувки сутрин и на вечерта ги усещат твърде тесни. За това винаги си купувайте обувки вечер.

ГРЕШКА №4 Приемане на вашият размер – хората приемат че размерът си е размер и №43 на Nike ще бъде същият като №43 на adidas. Но размерите са различни заради разликата в пространството около пръстите, различната форма на горната част и начина по който обувката е зашита. Винаги пробвайте обувката, а не се доверявайте само на номерът и.

Предоставено от Blogger.

Гласувайте за нас! .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове

X