вторник, 14 септември 2010 г.

Скачане на въже - допълнение към вашата бегова тренировка

Best Blogger Tips

Въже, да въже, за което много кардиолози смятат, че е равностойно по ефективност на един съвременен кардиотренажор.
Има различни ползи за здравето от скачане на въже, което го прави много популярно сред любителите на спорта. На първо място, интензивното скачане на въже  може да ви помогне да изгорите около 800-1000 калории в час. Пулсът, който се постигна чрез скачане на въже е равен на сърдечната честота, постигната по време на бягане, но при скачането на въже стресът в коленете е по-малък в сравнение с бягането. Всъщност, тази дейност ви помага да укрепите  вашите прасци, ръцете, раменете и дори коремната преса. Докато изгаряте калории скачайки на въже, също така има тенденция да се изразходва излишната мазнина, под кожата и по този начин се спомага за сваляне на теглото. Скокове на въже също спомагат за подобряването на гъвкавостта, координация и издръжливостта.Това кардио упражнение подобрява метаболизмът.
И така: потърсете в килера, погледнете в детската стая или купете ново въже. Вече се продават и с различни размери, изработени са от миещи се материи.
Бъдете сигурни, че ако се храните здравословно, скачането на въже може да ви помогне да отслабнете и стегнете мускулатурата си. Скачането на въже може дори да превъзхожда бягането по енергоразход, но е необходимо да се имат предвид няколко важни неща.
Можете да изгорите 200 калории в продължение на 15 минути при интензивност около 100 подскока в минута. Това може би ви се вижда невъзможно темпо, но практически не е така. А и няма да се явявате на състезание по бързо скачане. В началото започнете с темпо, което няма да ви претоварва и постепенно го ускорявайте.
Важна е дължината на въжето. Дължина 210 см на въжето съответства за ръст 152 см, 250 см – ръст 152 - 167 см; 280 см – ръст 167- 183 см; 310 см – ръст повече от 183 см.
Тези правила важат както за жени, така и за мъже.

Скачането на въже ще допринесе не само за намаляване на личното ви тегло. Този вид кардиодейност стимулира работата на  сърдечно-съдовата система и цялата мускулатура, подпомага изчистването на шлаки от организма, отстраняват се застойни проблеми във вените на краката, а това е добра профилактика срещу разширени вени и целулит. Целият организъм ще бъде тонизиран само за 15 минути, а помислете за ефекта от 2 по 15.
А ако след скачането изпиете чаша зелен чай или друг билков чай, ще подобрите резултатите по отношение цялостното си здраве.
Започвайте скачането с най-прости подскоци. Не се мъчете да скачате много високо, това не е нужно. Дръжте тялото изправено, дори фиксирано, работете с краката и ръцете от рамото надолу. По-нататък ще усвоите други методики.
Почнете с бавно темпо, което постепенно усилвайте. В началото краката не са загрети и можете да се контузите в глезените, а и в коленете. 
Желателно е да скачате на открито, но ако се налага да сте в стая, проветрете добре.

Скачането на въже като упражнение
Скачането на въже е дейност, подходяща не само за състезания или отмора, но и за сърдечно-съдовата дейност, подобно на бягането/джогинга или карането на колело. Това упражнение от аеробиката може да достигне стойности на изгаряне на мазнините до над 1300 калории в час при усилена дейност, с консумация на приблизително 0.1 калории на скок. Десет минути скачане на въже приблизително се равняват на 8 минути бягане. Скачане на въже в продължение на 15-20 минути е достатъчно, за да се изгорят калориите, съдържащи се в един шоколадов десерт тип марс/сникърс.

Техники
Ето и някои основни техники, които най-често се използват при скачане на въже:
Основен скок
Това е когато двата крака са малко разделени и прескачат едновременно въжето. Начинаещите трябва да усъвършенстват тази основна техника, докато не почувстват увереност преди да пристъпят към по-сложните техники.
Criss-cross
Тази техника прилича на основния скок с единствената разлика, че докато се скача лявата ръка отива на мястото на дясната, а дясната на лявата и се получава кръстосване.
Double under
За да се изпълни double under, трениращият трябва да скочи малко по-високо от обикновено и да превърти въжето два пъти под стъпалата си. Възможно е въжето да се превърти и три пъти, тогава това се нарича (triple under). Всъщност в състезателното скачане на въже трипълите, квадрипълите (квад-ове) и квинтипълите (куинз) не са рядкост. За да бъде конкурентен в САЩ, един юноша над 15 годишна възраст трябва да може да изпълни повече от 200 трипъла в серия.
Други
•    „скиор-а”
•    „ножици”
•    „скачащия jack ”
•    „кан-кан”

www.dieti-otslabvane.com
www.wikipedia.com
Предоставено от Blogger.

Гласувайте за нас! .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове

X