понеделник, 12 юли 2010 г.

ОПРЕДЕЛЕТЕ ВИДА НА ВАШЕТО СТЪПАЛО

Best Blogger Tips


Това е един лесен тест за определяне на вида стъпало, което имате. Нужни са ви плосък съд (тава или табла, които е нужно да са дълбоки, колкото водата да покрие ходилото ви), цветна хартия ( за да се отбележи ясно следата ви) и вода. Слагате водата в съдът и стъпвате за да навлажните долната част на ходилото. След това директно стъпвате върху цветната хартия и пренасяте тежеста над нея, за да оставите добра следа. Вижте формата на стъпалото и я сравнете с един от видове в долната част на страницата. Въпреки че други променливи (като вашето тегло, биомеханика, седмичният километраж и т.н.) влизат в игра, знаейки вида на стъпалото си е първата стъпка към намирането на обувки за вас. Добре е да направите теста и на другият крак.


Нормална (средна) арка

Ако виждате около половината от вашата арка, имате най-честият вид стъпало и се считат че извивка ви е нормална. Когато сводът на стъпалото тръгне на долу, тази анатомична извивка поема напрежението. Можете да носите почти всяка обувка, но могат да бъдат най-подходящи обувки за стабилност, които осигуряват умерена подкрепа на ходилото (или междинна стабилност). Бегачите с ниско тегло и нормален свод могат да предпочетат неутрално-омекотени обувки (neutral-cushioned shoes ), без никаква добавена поддръжка за ходилото, или дори състезателно-тренировъчна обувка, която предлага някаква подкрепа на ходилото, но с по-малка тежина, за повишаване на бързината.


Плоска (ниска) арка

Ако видите почти целия си отпечатък, имате плоско стъпало. Това означава, че за част от секундата след стъпването, си сводът се свива активно твърде много, в резултат идва претоварване на движението на ходилата и увеличаване на риска от наранявания. Трябва ви стабилна обувка, в които работят устройства, като например с двойна плътност на стелките и поддържащи "плоскости" за намаляване на натоварването.



Висока арка

Ако виждате само пета, "топката" под палеца на крака си и тънка линия от външната страна на крака, имате висок свод, най-рядко срещани. Това може да доведе до прекалено много напрежение в краката ви, тъй като арката ви не се свива достатъчно, за да поеме стресът. За високите сводове са най-подходящи неутралено-омекотени обувки, защото те се нуждаят от меки стелки за насърчаване на свиването на арката на ходилото.

Предоставено от Blogger.

Гласувайте за нас! .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове

X