понеделник, 12 юли 2010 г.

РОЛЯТА НА КОРЕМНИТЕ МУСКУЛИ В БЯГАНЕТО

Best Blogger Tips


Забравете чипса и храните от този род. Ако искате да оформите мускулите на корема си трябва да тренирате пресата си като бегачите.
Преди едно поколение, ще ви е трудно да намерите елитни бегачи, които са обръщали внимание на тяхната преса. Днес, това е практически задължително. "Нашите треньори ни втълпяват значението на добре тренираната коремна преса", казва световния шампион по бягане с препятствия Лоло Джоунс. "Ние мислим за това през цялото време." Това е така, защото учените и треньори сега знаят, че не можеш да бягаш с най-добрите си възможности, без силни мускулите - в корема, долната част на гърба и глутеуси (седалищни мускули) . Те осигуряват стабилност, сила, издръжливост, които от своя страна осигуряват енергия за изкачване на хълма, спринт до финала, и поддържане на ефективна форма километър след километър. "Когато коремните мускули са силни, всичко останало ще ги последва", казва Грег Макмилан, треньор по бягане в Аризона, който е работил с десетки елитни бегачи и бегачи любители. "Това е основата за всички ваши движение, без значение какво е нивото ви на бягане."


Ето как вашата коремна мускулатура работи за вас по време на бягане:


Скорост

Като разширите своята крачка или ускорите оборотите на стъпалата, когато се опитвате да влезете в ритъм, по-ниската и страничната коремна мускулатура, както и долната част на гърба, се включват в действие. Колкото по-силни и по-стабилни са тези мускули, толкова повече сила и скорост можете да генерирате като натиснете земята.

Изкачване

Глутеусите и долната част на пресата подкрепят таза, тя се свързва с мускулите на краката когато е необходимо да се движим нагоре. Ако коремната преса е силна, краката ще има стабилна опора за натиск и по-мощен възход. Когато поставяте кракът си напред, сгъвачите, като прав бедрен мускул, издърпват таза. Като натиснете земята, глутеусите и прасците се ангажират.

Спускане

Когато бягате по надолнище, ви трябва силна седалищна мускулатура, за да поема удара и да противодействие на динамиката на движение напред. Без пресата ви, която контролира движението, вашите бедра и коленни стави поемат допълнителни удари под тежестта на тялото, което може да доведе до умора, болка и дори травми.

Издръжливост

Както сте към края на бягането, солидната коремна мускулатура ви помага да поддържате правилна стойка и да работите ефективно, дори и в състояние на умора. Със силни ниски коремни и гръбни мускули е лесно да се държите изправени. Ако пресата ви е слаба, може тялото ви да се клати или наведе, което ще доведе до твърде много стрес върху бедрата, коленете, и подбедрицата.

Странично движение

Всеки път, когато преминавате виража на пистата, заобикаляте дупки, или бягате по хълмист терен, косите мускули осигуряват стабилност и ви помагат да сте в изправено положение. Ако пресата ви е слаба, тогава може да се наклоните в посоката на движението, което ще доведе до допълнително тегло и натоварването в ставите на краката и ходилата.

Предоставено от Blogger.

Гласувайте за нас! .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове

X