събота, 26 ноември 2011 г.

ЕтикЕтитЕ на хранитЕ

Best Blogger Tips


Не вярвайте на гръмките реклами!
Помислете внимателно, преди да повярвате на твърдения като „без холестерол" или „90% по-малко мазнини". Холестеролът представлява мазнини, съдържащи се основно в храни с животински произход - месо, риба, яйца и прясно мляко. Тогава защо храни с растителен произход като зърнените закуски имат надпис „без холестерол" на етикета си? Тъй като производителите са наясно, че хората се притесняват за нивото на холестерол в организма си и съвсем малка част от тях знаят, че растенията не съдържат такъв.
Ако на опаковката на някой продукт пише „90% по-малко мазнини", това означава, че все пак съдържа 10% мазнини. Някои марки чипсове и готови кексове използват подобни надписи, за да ви накарат да смятате, че техните продукти са по-добри за вас, но в повечето случаи съдържанието на мазнини е същото, както в останалите продукти. Не се подлъгвайте от храни с етикети, на които пише „без изкуствени оцветители", защото това е вярно само наполовина. Въпросният продукт може да съдържа други добавки. Проверете съставките на етикета, тъй като по закон всички добавки трябва да са отбелязани там.
• Търсете къс списък със съставки
Когато купувате пакетирана храна, по¬гледнете списъка със съставките. Колкото по-дълъг е той, толкова повече обработка е претърпял продуктът и съдържа повече добавки. Някои от тях имат положителни страни. Консервантите например запазват храната, като предотвратяват появата на бактерии, които могат да предизвикат хранително
натравяне. Без емулгатори н стабилизатори продукти като нискомаслено крема сирене ще бъдат нетрайни. Някои хранителни добавки обаче, като изкуствените оцветители например, се свързват със здравословни проблеми като хиперактивност, алергии и астма.
• Научете повече за добавките
В Европа се провеждат строги тестове на всички хранителни добавки, преди да се разреши употребата им. Все пак е важно да се запознаете с изброените по- долу, защото при някои хора те са предизвикали проблеми:
Бензоатни и сулфидни консерванти Това са Е210, Е211 и Е220-228.

Синтетични антиоксиданти се крият зад съкращенията Е310, Е311, Е320 и Е321.
Катран и азобагрила (силно наситени, синтетични оцветители) Те включват Е102 (тартразин), Е104, Е110,1-122, Е123, Е124, Е127, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151, Е154, Е155, Е120 (кохинеал) и Е160 (анато). 11ритесненията относно изкуствени те оцветител и накараха някои производители изцяло да спрат да ги използват. Това обаче не означава, че те не добавят оцветители към продукти те си, за да ги направят по-привлекателни, а че просто използват естествени багрила. Те включват Е100, жълта боя, извличана от куркума, и Е162 (бетанин) - червена боя, добивана от червеното цвекло. Неблагоприятните ефекти са рядкост, но все пак съществуват, затова си заслужава да се опитате да избягвате храни, съдържащи ненужни добавки.
• Научете какво означава „органичен" Съществува доста голямо объркване относно значението на термина „органичен". Най-общо казано, отглеждането на органични продукти означава, че не се използват химически торове и пестициди, лъчение и генномодифицирани семена. Добитъкът се отглежда само с органична храна, без да му се дават вторични продукти от други животни, както и без хормони и антибиотици.
Производителите на органични продукти могат да включат до 5% неорганични съставки в храните си. Ако органичните съставки са 70-95%, продуктът не може да носи етикет „органичен", но органичните му съставки трябва да бъдат ясно отбелязани като такива на опаковката.
Няма ясни доказателства, че органичната храна е по-полезна. Но тъй като пестицидите се употребяват често при плодовете и зеленчуците, един от начините да ги избегнете е, като купувате органични продукти.
•Пазете се от „натурални" продукти
Употребата на думи като „натурален", „домашен", „чист", „пресен" и „традиционен" върху етикетите крие доста повече неясноти от маркирането на даден продукт като „органичен".
Няма официални правила за прилагането на което и да е от тези прилагателни към хранителните продукти, но в случай че се използват, трябва да има обяснение. Ако например се твърди, че месото е „натурално", защото на животното не са били давани антибиотици или хормони, това също трябва да бъде описано на етикета. Производителите на „натурални" храни обаче не са обект на проверки. Просто ще трябва да приемете думата им за вярна.
•Не сравнявайте по „порция"
Според правните разпоредби за етикетите на храните количеството витамини, минерали и други хранителни вещества трябва да се посочва на 100 с или 100 мл, макар много производители да го изписват спрямо порции от продукта. Затова си заслужава да запомните, че вашата представа колко голяма трябва да е порцията може би се различава от тази на производителя.Ако искате да сравните хранителната стойност на два сходни продукта - да проверите кой съдържа повече влакна и по-малко сол например - сравнете цифрите спрямо 100 г или 100 мл, а не спрямо порция.
• Разберете „цялата" история
Хората напоследък се спират все повече на пълнозърнестите продукти. Не ви съветваме да купувате храна с надпис „едросмляно брашно". Това, което трябва да е изписано на етикета на хляба или зърнената закуска, е „пълнозърнест продукт".
•Етикетите на зърнените закуски
Ако искате здравословен продукт, винаги четете какъв е съставът. Трябва да има само няколко съставки, а не дълъг списък с добавки. Като основна съставка трябва да фигурира „пълнозърнест"
и да не се споменава добавена захар. В таблицата с хранителни вещества трябва да са посочени поне 3 г влакнини на порция.
•Внимавайте с добавената вода
Ако в една консерва супа би изглеждало нормално да е добавено значително количество вода, то едва ли очакваме да видим ценната течност като ключова съставка в едно пиле. И все пак някои пилешки продукти съдържат до 55% до-бавена вода. Водата се използва, за да направи месото по-тежко и така да вдигне цената - тази практика не е нелегална - но според разпоредбите на Европейския съюз продукти, които са минали през такова третиране, трябва да имат етикет с надпис „съдържащо вода". Тъй като подобни артикули често са насочени към ресторантьорския бизнес, клиентите всъщност рядко виждат етикета и е малко вероятно да знаят какво консумират и за какво точно плащат.
• Проверете за мононатриев глутамат
Потърсете внимателно в съставките дали присъства мононатриев глутамат (на латиница - М5С). Може да се появи с друго име - хидролизен соев протеин, автолизирана мая или натриев касеинат. М5С е синтетичен вариант на известното с японското име умами - вещество с пикантен вкус и аромат, което се съдържа в естествено състояние в ня¬кои храни като соевия сос, гъбите и сиренето пармезан. М5С се използва широко в азиатската кухня, но загуби по пулярност, след като бе свързан с появата на главоболие и други неприятни симптоми. Сега много азиатски ресторанти в Европа гордо тръбят в менюто си „Без М5С", но хранителната промишленост пак го използва от време на време.

"ПРЕДУПРЕДЕНИЯТ Е НА ПОЛОВИНА СПАСЕН!"
Онова "Е" с някакви последвали цифри по етикетите...едва ли някой е в състояние да запомни вредата на всеки консервант поотделно.

Трябва да знаем следните неща :

1. Полезни консерванти НЯМА.

2. Има безвредни, в смисъл, че не са установени клинични отклонения при употребата им.

3. Има ОПАСНИ за здравето.

4. ИМА МНОГО ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО



E200 Sorbic acid Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.

E201 Sodium sorbate Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти

E202 Potassium sorbate Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E203 Calcium sorbate Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E210 Benzoic acid Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.

E211 Sodium benzoate Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти - както E210.

E212 Potassium benzoate Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти - както E210.

E213 Calcium benzoate Калциев бензоат. Вж. E212

E214 Ethyl4-hydroxybenzoate Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.

E215 Sodium salt Натриева сол. Забранена в Австралия.

E216 Propylparaben Възможен контактен алерген.

E217 Propyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E218 Methylparaben Възможни са алергични реакции, главно кожни.

E219 Methyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E220 Sulphur dioxides Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати. HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.

E221 Sodium sulphitНатриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.

E222 Sodium bisulphite Натриев бисулфит. Вж. E220.

E223 Sodium metabisulphite Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.

E224 Potassium metabisulphite Калиев метабисулфит. Вж. E220.

E225 Potassium sulphite Калиев сулфит. Вж. E220.

E226 Calcium sulphite Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E227 Calcium hydrogen sulphite Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E228 Potassium bisulphite Калиев бисулфит. Вж. E220.

E230 Biphenyl, Diphenyl Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E231 2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E232 Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol Вж. E231.

E233 Thiabendazole Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E234 Nisin Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.

E235 Natamycin Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината за лечение на candidiasis

E236 Formic acid Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия

E237 Sodium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E238 Calcium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E239 Hexamine Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.


E249 Potassium nitrite Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.

E250 Sodium nitrite Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.

E251 Sodium nitrate Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.

E252* Potassium nitrate Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.

E260 Acetic acid Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.

E261 Potassium acetate Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.

E262 Sodium diacetate, sodium acetate Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.

E263 Calcium acetate Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.

E264 Amonium acetate Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.

E270* Lactic acid Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.

E280 Propionic acid Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.

E281 Sodium propionate Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.

E282 Calcium propionate Вж. E281.

E283 Potassium propionate Вж. E281.

E290 Carbon dioxide Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.

ОПАСНИ КОНСЕРВАНТИ


Е123 - АМАРАНТ-високо концентриран червен оцветител за кексове,сладка и желета

Е102 - ТАТРАЗИН-жълт оцветител в леки алкохолни и безалкохолни напитки като лимонада и други.Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не препоръчва консумация на храни с това обозначение.

Е120 - ЧЕРВЕН оцветител,КОЙТО Е В ГРАФА HASCG-ОПАСНИ

Е124 - яркочервен оцветител,който може да причини алергични реакции при астматици и алергични към аспирин. HASCG препоръчва да се избягва.

Е127 - ЕРИТРОЗИН, червен оцветител,който се използва за бисквити и сладкиши. Той може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.

Едни от най-популярните консерванти-бензоена киселина и нейните соли,масово се използват при домашно консервиране.Те могат да се открият в безалкохолни напитки.Някои от тях имат нежелани ефекти върху здравето.

Е210 - БЕНЗОЕНА КИСЕЛИНА се добавя към безалкохолни напитки и сокове

Е211 - НАТРИЕВ БЕНЗОАТ се използва често у нас за приготвяне на кисело и други туршии,тъй като прекъсва ферментацията.HASCG съветва да се избягва,тъй като употребата им е свързана с риск от рак.

Е212 - КАЛЦИЕВ БЕНЗОАТ може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.

Е214 - ЕТИЛ 4-ХИДРОКСИ БЕНЗОАТ е забранен за употреба в Австралия.

Е338 - ФОСФОРНА КИСЕЛИНА може да причини разстройство на стомаха,да наруши калциевия метаболизъм,като засили извличането на селен от организма.Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания.Затова британците съветват употребата й да се ограничи до минимум.

------------------------------------------------------------------------------------------------

SOS-ОПАСНИ - Е-102, Е-124, Е-120, Е-127

МНОГО ОПАСНИ - Е-123

ЗАБРАНЕНИ - Е-103, Е-111, Е-105, Е-121, Е-125, Е-130, Е-126, Е-152

ПОДОЗРИТЕЛНИ - Е-104, Е-141, Е-122, Е-150, Е-171, Е-173, Е-180, Е-241,Е-477

РАКООБРАЗУВАЩИ - Е-131,Е-210,Е-142,Е-211,Е-212,Е- 215, Е-213, Е-216,Е-217,Е-330,Е-240

РАЗСТРОЙСТВО НА ЧЕРВАТА - Е-221, Е-223, Е-222, Е-224, Е-226

ВРЕДНИ ЗА КОЖАТА - Е-230,Е-238,Е-231

ПРЕДИЗВИКВАЩИ ОБРИВИ - Е-311,Е-313,Е-312

ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО - Е-250,Е-251

ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРИН - Е-230,Е-321,Е-322

РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА - Е-338, Е-340, Е-339, Е-341, Е-407, Е-461, Е-450, Е-462, Е-463, Е-466, Е-465


Предоставено от Blogger.

Гласувайте за нас! .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове

X