събота, 7 август 2010 г.

Абебе Бикила

Best Blogger Tips

Абебе Бикила (አበበ ቢቂላ) (7-ми Август 1932 година - 25-ти окт, 1973) е два пъти олимпийски  шампион по маратон от Етиопия. Той е първият тъмнокож африканец в историята на Олимпийските игри, спечелил златен медал на Олимпиада. Стадионът в Адис Абеба носи името му в негова чест.

Предистория 
Абебе Бикила е роден на 7 август 1932 г. в деня на Олимпийският маратон в Лос Анджелис, в село на Жато , разположено на девет километра извън града Мендида, Етиопия. Баща му е бил овчар. Абебе решил да се присъедини към кралската охрана, за да подкрепя семейството си и се ходел до Адис Абеба, където започнал като редник. 
Они Нисканен швед, роден във Финландия, е бил нает от етиопското правителство да тренира потенциални състезатели. Той веднага забелязан Бикила.
Летни олимпийски игри 1960
Бикила е добавен към етиопският олимпийски отбор едва в последния момент, тъй като в самолета за Рим са решили да го вземат, като заместник на Вами Бирату, който е счупил глезена във футболен мач. Майор Они Нисканен включва в маратона Бикила и Мамо Уолде.
"Адидас", спонсор на обувките за Летни олимпийски игри през 1960, имали в наличност само няколко обувки, когато Бикила отишъл да пробва обувки и нито един чифт не му бил удобен, така че той не можел да ги използва. Няколко часа преди началото на състезанието, Абебе решил да бяга бос, така както е тренирал за състезанието. Бикила бе предупреден от Нисканен за неговите основни конкуренти, един от които е Ради Бен Абдеселеман от Мароко, който е трябвало да носи номер 26. По неизвестни причини, Ради не е сменил своят номер за маратона преди състезанието, а вместо това е носел както обикновено своят номер 185.
Състезанието е имало за старт и финал еднаква точка при Арката на Константин, съвсем близо до Колизеума. В началото на състезанието в австралиеца Рон Кларк коментирал Бикила заради това, че ще бяга бос.
По време на състезанието Бикила задминал много бегачи, търсейки бегач с номер 26. На около 20 км, Бикила и класиралият се на второ с номер 185 направили разлика от останалата част на групата. Бикила гледал напред, за да намери бегачът с номер 26, който без знанието на Бикила е бягал точно до него. Те останали заедно до последните 500 м, когато Абебе спринтирал на финала. Бикила спечели с рекордното време от 2:15:16.2, превръщайки се в първия тъмнокож африканец, спечелил олимпийски златен медал. Той завършил с 26 секунди пред Ради.
След състезанието, когато Бикила е попитан защо е бягал бос, той отговорил: "Аз исках света да разбере, че моята страна, Етиопия, винаги спечели с решителност и героизъм. "
Нисканен по-късно спекулира, че ако Ради не се състезавал в бягането на 10км, няколко дни преди това състезание, може да е било по-оспорвано.

1960 - 1964
През 1961 г. Бикила бяга на маратони в Гърция, Япония, и град Косице в Чехословакия, всички от които печели. Бикила бяга през  1963 година в Бостънският маратон и завършва на 5-то място - единственият път в своята кариера, когато завършва маратон и не го печели. Той се завръща в Етиопия и не се състезава в друг маратон до този в Адис Абеба през 1964 година. Той печели тази надпревара с време 2:23:14.
40 дни преди Летни олимпийски игри в Токио (1964), по време на тренировка близо до Адис, Абебе Бикила започнал да чувства болка. Незнаейки причината за болката, той се опитва да я преодолее, но пада. Бива отведен в болница, където получава диагноза остър апендицит. Той е бил опериран и скоро след това - дори и по време на възстановителният период - той започнал с джогинг в двора на болницата през нощта.

Летни олимпийски игри 1964
Абебе Бикила пътува до Токио, но не очаква да се състезава. Той се включва в маратона, този път обут с маратонки „Пума”. Въпреки, че е разговарял с Кихачиро Онитсука представител на бъдещата компания „Асикс”, той е бил преследван активно от „Адидас” и „Пума”, в крайна сметка решава да носи обувки на „Пума”. Той използва същата стратегия като през 1960 г.: да бяга с лидерите до 20 км, а след това бавно да увеличи своето темпо. След 15 км той е в компанията само на Рон Кларк от Австралия и Джим Хоган от Ирландия. Малко преди 20 км само Хоган е в близост и до 30 км, Бикила е на 40 секунди пред Хоган и на две минути пред Кокичи Тсубурая от Япония на трето място. Той влязъл в олимпийския стадион под овациите на 70 000 зрители. Той завършва маратона с нов световен рекорд от 2:12:11:2, 4 минути, 8 секунди пред сребърния медалист Басил Хийтли от Великобритания. Кокичи Тсубурая е трети. Бикила е първият атлет в историята на игрите, печелил олимпийският маратон два пъти. След като завършил той за учудване на тълпата: не се появяват изтощен, а започва стречинг упражнения. Той по-късно заявява, че би могъл да бяга още 10 километра.

1964 - 1968
Бикила се връща в Етиопия, посрещнат като герой . Той отново е с подкрепата на императора и получи своя собствена кола, бял Volkswagen Beetle.

1968 Олимпийски игри
За пореден път Бикила и Мамо Волде са записани в маратона (символично, на Бикила е даден номер 1 за това състезание). Този път обаче Бикила трябвало да напусне състезанието след около 17 км, поради контузия в дясното си коляно. Според Бъд Грийнспан, Бикила счупил малка кост в крак няколко дни преди състезанието. Той гледал приятелят си, с който дълго време били партньори, Волде как побеждава. Мамо по-късно заявява, че ако Бикила не е бил контузен сигурно е щял да спечели.

1969 - 1973
През 1969 г., по време на граждански протести в Адис, Бикила управлявайки своят Volkswagen Beetle, се е отклонил от пътя, за да  избегне група от протестиращите студенти. Той загубил контрол над колата си и се отишъл в канавката която е била като капан за него. Той е изведен от колата, но инцидентът го оставя квадраплегик. Той е бил опериран в болницата Стоук Мандевил  в Англия и състоянието му се подобрява до параплегик. Нисканен го убеждава да се състезават в състезания за параплегици по стрелба с лък и Абебе се шегува, че ще спечели следващите олимпийски маратони в инвалидна количка.
Абебе е бил поканен, като специален гост на Летни олимпийски игри в Мюнхен (1972), където е станал свидетел как сънародника му М.Волде не успява да постигне двойна победа, както Бикила; Волде завършва трети зад американецът Франк Шортър. След като получава медала си Шортър отива до Бикила, за да стисне ръката му.
На 23 октомври 1973 г., Абебе Бикила умира в Адис Абеба на възраст от 41 от мозъчен кръвоизлив, усложнения, свързани с инцидента от преди четири години.Той оставил жена си и четирите му деца. Погребението му е в Адис Абеба и присъствали 75 000 души и императора на Етиопия Хайле Селасие I обявява национален ден на траур за националният герой на Етиопия.
Предоставено от Blogger.

Гласувайте за нас! .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове

X